https://www.atakprefabrik.com/wp-content/uploads/2021/11/en-ust-banner.jpg
prefabrik-yapı-nedir-çeşitleri-nelerdir-atak-prefabrik-1

İnşa edilen yapıların fabrikasyon malzeme kullanılarak yapıldığı yapılar genel olarak prefabrik yapı adını almaktadır. En fazla iki katlı olarak yapılabilir. Yapı inşa etmek için kullanılan parçaların yerinde üretilmesi ile değil, fabrikadan hazır olarak alınıp kullanılması ile oluşturulan yapılardır. Günümüzde prefabrik yapı alanı oldukça genişlerken, avantajlarından dolayı daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Beton zemin üzerine oturtulan parçalarla inşa edilen yapıların daha az maliyetli olması ve kısa sürede ortaya çıkması gibi artı yönleri, prefabrik yapıların pek çok yerde sıkça tercih edilmesine neden olmaktadır.

Prefabrik Yapının Özellikleri Nelerdir?

Prefabrik yapıların en önemli özelliği ekonomik olmasıdır. Malzemelerin fabrikasyon kaynaklı elde edilmesi yerinde üretime göre daha düşük maliyetli ve kolay işçilikle yapılabilir olması, bu tür yapıların avantajlı özelliklerindendir. Üretilen parçaların tek kalıp üzerinden çıkarılması da maliyeti düşüren unsurlar arasındadır. Kurulumu önceden planlanarak ihtiyaç halinde kısa sürede inşa edilebilir özellikte olması da, depremzedelere kısa zamanda sunulan evler gibi ihtiyaç karşılayıcı özellikte olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda daha pratik malzemeler kullanılarak yapılması, kısa zamanda işin bitirilip teslimini kolaylaştırmaktadır. Malzemelerin esnek olmasından dolayı, doğal toprak olaylarına ve depreme karşı dayanıklı olduklarını söylemek mümkündür.

Prefabrik Yapılar Nelerdir?

Türkiye’nin yaşadığı önemli bir deprem sonrasında artı değer kazanan prefabrik yapılar, artık birçok şekli ile karşımıza çıkmaktadır. Depreme dayanıklı olması sebebiyle pek çok yapıda artık prefabrik inşa teknikleri kullanılmaktadır. Özellikle ekonomik olmasından dolayı birçok inşaat firması ağırlıklı olarak prefabrik yapı inşa hizmeti vermektedir. Bu yapılarla ilgili en çok merak edilen konulardan biri ruhsat konusudur. Prefabrik yapılarda da tıpkı diğer inşaatlarda olduğu gibi, imara açık alanlar için ilgili kuruluşlardan ruhsat alınmalıdır.

Günümüzde prefabrik yapı denince akla ilk olarak konutlar gelse de, artık pek çok yapıda prefabrik malzeme ve teknikler tercih edilmektedir. Şantiye binaları, hastaneler, ofisler, soyunma alanları, spor salonu, okullar ve depo gibi yapılar da prefabrik olarak üretilmektedir. Uzun yıllar kullanabilme imkânı ve istendiğinde sökülüp başka yerde kurulum avantajı olan prefabrik yapılar, artık çok sık tercih edilmektedir.