https://www.atakprefabrik.com/wp-content/uploads/2021/11/en-ust-banner.jpg
prefabrik-yapı-kullanım-alanları--atak-prefabrik-1

Prefabrik Yapı Kullanım Alanları

Prefabrik üretim klasik inşaat yöntemleri içerisine entegre edilebileceği gibi, tamamen prefabrik olarak üretilen evlerde kalmak da mümkün. Tek katlı ya da çok katlı müstakil evler, yatakhaneler, yemekhaneler, ofis binaları, saunalar, giyinme kabinleri, tuvalet ve banyolar, okullar… Her biri prefabrik olarak üretilip ihtiyaç duyulan yere nakledilebiliyor.

Prefabrik nedir dendiğinde belki de aklınızda biraz derme çatma, biraz kötü yapılar canlanıyor olabilir. Oysa günümüzde prefabrik teknolojisinin gelişmesi ile bu durum değişmiştir. Modüler duvar elemanlarının ön üretimi, her bir duvar veya çerçevenin yerinde inşaatı sırasında kaliteyi iyileştirme eğiliminde olan bir montaj hattı üzerinde karmaşık işi yalıtımı, pencere çerçevesi bileşenlerinin kaliteli bir şekilde üretilmesi ile bugün prefabrik evler mükemmel bir hale gelmişlerdir. Mevcut uygulamalarda kat planını müşterinin gereksinimlerine göre değiştirmek, yüzey kaplama malzemesini seçmek, kişiselleştirilmiş cephe malzemesi kullanmak mümkün olmaktadır.

Prefabrik üretim, öncelikli olarak yapı ve inşaat mühendisliğinde kullanılmakta. Bu iki alanda en yaygın kullanılan prefabrikasyon şekli, özel bir parçanın veya formun birçok kez tekrarlandığı yapılarda prefabrik beton ve prefabrik çelik bölümlerin kullanılmasıdır. Yani eğer aynı parçadan birden faza bulunacaksa, bunun bir fabrikada üretilmesi ve inşaat sahasına nakledilmesi tercih edilmektedir.

Peki, neden bu tekrar eden parçalar sahada üretilmiyor? Neden başka bir yerde üretilmesine ihtiyacımız var? Beton bileşenleri yerinde kalıplamak için gereken kalıbı oluşturmak ve sahaya ıslak beton teslim etmek, zamanın çok ince bir şekilde ayarlanmasını gerektiren bir durum. Betondaki kuruma başlamadan önce hassas bir zaman yönetimi gerektiren bu durum inşaat sırasında oldukça zor olabiliyor. Bir fabrikada beton bölümlerin dökülmesi, kalıpları yeniden kullanabilme avantajlarını sağlıyor. Bu sayede tek bir kalıp ile daha fazla inşaat malzemesi üretilebiliyor. Ayrıca bu kalıpları sıkışık bir şantiyeye taşınmak ve ıslak olarak pompalanmak zorunda kalma derdi de ortadan kalkıyor.

Prefabrik üretim teknikleri apartman bloklarının yapımında ve tekrarlanan konut birimlerinde de kullanılmaktadır. Prefabrik konut birimlerinin kalitesi, geleneksel olarak inşa edilmiş birimlerden içinde yaşayanlara ayırt edilemeyecekleri noktaya yükselmiştir. Bunu aslında bu konudaki teknolojinin her geçen gün gelişmesine borçluyuz! Bu teknik ayrıca ofis bloklarında, depolarda ve fabrika binalarında da kullanılmakta… Prefabrik çelik ve cam bölümler, büyük binaların dış yüzeylerinde yaygın olarak tercih ediliyor.